четвртак, 9. април 2009.

HISTORY


Gotovo da nema mjesta u Crnoj Gori koje na ovaj ili onaj način, spomenikom ili građevinom, predanjem ili rječitim nazivom šume, visa ili kraja ne odražava bogatu istoriju ovih prostora. Kao vjetrovi koji neprestano nad njom duvaju iz raznih smjerova, tako su i nad ovim prostorom nadirali narodi, osvajači se pretvarali u domaće ili netragom odlazili, donoseći svoju kulturu koja se stapala sa onom koju su zaticali. Crna Gora predstavlja neobično jedinstvo suprotnosti različitih civilizacijskih tokova prisutnih još od najstarijih vremena. Granica između dva svijeta - Istoka i Zapada, tekla je upravo ovim prostorima u kojima se, manje ili više, uočavaju tragovi Vizantije, Islama, Venecije, Austrougarske.


U Risnu možete vidjeti savršeno očuvan mozaik iz 2vijeka, na kome je predstavljen bog sna Hipnos. Još ranije, prije dolaska Rimljana, Risan je ilirska kraljica Teuta odabrala za svoj prijestolni grad. Odete li do ušća Zete u Moraču naići ćete na ostatke grada Doclea. Bio je središte rimske provincije južne Dalmacije u 1 v.n.e. a ostaci foruma, bazilike, terma i vila govore o njegovom značaju i moći.


Iznad Bokokotorskog zaliva, a nadomak crnogorske prestonice Cetinja, uzdiže se planina Lovćen. Stazom od 461 stepenika, pri samom vrhu, koji se nalazi na 1660 m nadmorske visine, stiže se do monumentalnog Njegoševog mauzoleja

1 коментар: