четвртак, 9. април 2009.

ENJOY


Da biste pronikli u dušu Crne Gore potrebno je da probate specijalitete nacionalne kuhinje. Raznovrsnost crnogorske prirode i etnografska šarolikost ostavili su traga i u nacionalnoj kuhinji. Bilo da jedete kod prijatelja u autentičnom crnogorskom domu ili u nekom restoranu, naići ćete na jednako srdačan prijem.

Možda su baš planine Crne Gore ponajbolje mjesto da se okrijepite tradicionalnim narodnim jelima - skorupom, vrelim kačamakom, vrućom pogačom, raštanom, jagnjetinom ispod sača.

Jeste li probali sušenog krapa ili ukljeve iz Skadarskog jezera ? Uz kvalitetna domaća vina, crno 'Vranac' ili bijelo 'Krstač'. Poseban ukus i aromu ima njeguški pršut, a dobija je zahvaljujući drvima koja se lože za njihovo sušenje. Tajna proizvodnje se prenosi sa generacije na generaciju. Kao rijetko gdje, u Crnoj Gori možete probati i staro slovensko piće - medovina.

Na primorju ćete uživati u morskim specijalitetima, prženim na maslinovom ulju i služenim sa maslinama i vinom. Za čuvenu ribu San Pjer, brancin, razne druge, školjke, rakove, lignje, obično se kaže da plivaju tri puta : prvi put u moru, drugi put u ulju, treći put u vinu. Nećete pogriješiti ako uz njih uzmete crno ili bijelo vino ........ za radovanje životu i nazdravlje sebi i prijateljima .......

2 коментара:

  1. Ja obožavam kuhinju moje zemlje,znam i ja dosta toga da spremam,mislim da imamo kvalitetnu ponudu što se tiče kuhinje,fino si ovo uradila.

    ОдговориИзбриши
  2. Pa naravno da je ponuda crnogorskih jela i pića izvanredna,ti si nas podsjetila,bravo.Ja više volim morske plodove,ipak.

    ОдговориИзбриши