понедељак, 4. мај 2009.

TRADICIONALNA CRNOGORSKA KUHINJA


Crnogorska trpeza

Dobro došli dragi gosti. Za predjelo se u Crnoj Gori služi meza, a u mezi: njeguški pršut, kastradina, goveđi košet, sušeni šaran, pljevaljski sir, crmnički sir, durmitorski kajmak, kučki sir, barske masline. Sad izvolite čašu loze koja se toči sporo, ali se mora isprazniti brzo i bezrezervno.
Uz tradicionalna jela planinskog i kontinentalnog dijela, kačamak, poparu i cicvaru, nećete pogriješiti ako pojedete janjetinu i krumpir ispod sača (peke).

Juhe
U Crnoj Gori se možete okrijepiti bistrom juhom ili supom, čorbom i kašom. Bistre juhe (kokošja, goveđa, janjeća) se služi kao aperitiv glavnom jelu za središnjeg dnevnog obroka, ručka.
Okrjepljujuće čorbe (čorbe od koprive, čobanska krem juha od vrganja, otkos čorba, čorba od crnjaka) i kaše (ječmena kaša s gljivama, kaša s gljivama, kaša od rezanaca) mogu poslužiti i kao dostatno samostalno jelo.

Glavno jelo
Nadam se da niste sasvim siti, jer smo tek stigli do glavnog jela. Pripremite se za glavni užitak u: kuhanoj janjetini (bravetini), janjetini u mlijeku, kačamaku, kuhanoj krtoli (krumpirovim polama serviranim s jogurtom, sirom ili vrhnjem), japracima, mahunama, "čorbastom pasulju" s dimljenim kobasicama, salamama ili rebrima, ćuftama (mesnim okruglicama), đuveču, musaki od krumpira (s mljevenim mesom), sarmi, satarašu (usitnjeno prženo povrće), pilavu, priganicama, mediteranskim specijalitetima s obalnog južnog dijela Crne Gore: lignjama, salatama od hobotnice, tunom i drugim morskim ribama, školjkama, škampima..., ribljim specijalitetima: sušenom ukljevu, dimljenom krapu (delikatesa), karašu, šaranu, skakavici, jegulji i pastrvi.

U slučaju da je vaš domaćin pobornik "crnogorskog fast fooda", ponovo ste jako dobro prošli. Očekujte jela s roštilja: ćevape, pljeskavice i ražnjiće, ali i ružmarinom, lovorom, češnjakom, peršinom, maslinovim uljem i domaćim limunom "namirisane" riblje specijalitete.

Salate
Bogatstvo crnogorske trpeze upotpunjavaju i osvježavaju salate: salata od rajčice (paradajz salata), zelena salata često s dodatkom listova mladog luka, miješana salata od paprike, zelene i crvene rajčice, zelja, mrkve i drugog povrća, ajvar, kiselo zelje, turšija ili kiseli krastavci, dio tradicionalne crnogorske meze.

Desert
Bogat crnogorski obrok prati i bogat izbor deserata. Uživajte u niskokaloričnom svježem ili suhom voću ili nešto složenijim, kaloričnijim, ali i slasnijim desertima: priganicama (servirane sa sirom, džemom ili medom), krofnama i palačinkama, baklavama, tulumbama, krempitama, šampitama i štrudlama.

Zaokružili smo jedan obrok, ali nam još puno crnogorskih jela nedostaje:

Kruh, hljeb ili ljeb
Kruh u crnogorskoj prehrani ima važnu ulogu. Jede se uz gotovo svaki obrok, a najzastupljeniji su pšenični, raženi i kruh iz ječma.

Piće
Turska kava nezaobilazan je dio rituala gošćenja u Crnoj Gori. Uz tursku kavu pije se i espresso, mineralna voda (kisela), boza, mezgra, sok od grožđa i šipka.
Položaj, geografske odlike i klima Crne Gore pružaju savršenu podlogu za proizvodnju aromatičnih crnogorskih žestica. Najpoznatije jesu šljivovica i lozovača (lozova rakija, loza). Nikšićko pivo je nezaobilazan dio rituala pivopija.

2 коментара:

  1. Odlično je urađeno,oduševila si me zaista,glavno jelo si najbolje opisala.

    ОдговориИзбриши
  2. Blog je fenomenalan. tačno se vidi ko voli svoju zemlju kakva god ona bila.Samo tako nastavi.

    ОдговориИзбриши