субота, 9. мај 2009.

TURIZAM CETINJA


NJEGOŠEV MAUZOLEJnalazi se na 13 kilometru puta Cetinje – Lovecen. Mauzolej je smjesten na planini Lovecen odnosno na koti koja se zove Jezerski vrh, na visini od 1 660 metara. Njegosev mauzolej gradjen je u vremenu od 1969. – 1974. godine, a u njegovu izgradnju utroseno je nekoliko tona kamena. Mermerna gradjevina djelo je svjetski poznatog vajara Ivana Mestrovica i brojnih graditelja, a ovaj, kako se sve cesce naziva - mermerni kolos, postavljen je na mjestu nekadasnje kapele, gdje je Njegos prvobitno bio sahranjen.

Kada se stigne do samog vrha Lovcena, gdje se nalazi monumentalni mauzolej, docekace Vas predivan pogled na Bokokotorski zaliv. Kad je vrijeme lijepo i bez izmaglice, mogu se vidjeti i djelovi Italije, Albanije kao i nekih planina u Srbiji.

U predvorju Njegosevog mauzoleja stoje dvije kamene karijatide: majke i kcerke, teske po 7, 5 tona. U procelju mauzoleja smjestena je grandiozna figura Njegoseva, izradjena od najljepseg i najboljeg kamena teska 28 tona, a nad njom se nalazi suri orao rasirenih krila. Dolje u kripti mauzoleja nalazi se Njegosev grob. Mermerni sarkofag sa posmrtnim ostacima najveceg pjesnika i filozofa Crne Gore XIX vijeka sagradjen je od finog bijelog mermera. Sa zasvodnjene kripte svjetlucaju zlatna zrna. Za ukrasavanje svoda utroseno je 18 kg zlata, koje je rasprseno u 27. 000 zrna, svuda po zidovima kripte. Na nadgrobnoj mermernoj ploci pise „Njegos 1813. – 1851“. Posebno u ljetnjem periodu mauzolej na Lovcenu, dnevno posjeti vise hiljada turista.

Нема коментара:

Постави коментар