субота, 9. мај 2009.

TURIZAM CETINJA

Cetinje, ukljucujuci i planinu Lovcen predstavlja izdvojenu kulturnu cjelinu, koja je dio kulturno – turisticke zone. Na Cetinju ima 55 kategorisanih spomenika kulture, medju kojima je 10 od izuzetnog znacaja. Najveci dio spomenika skoncentrisan je u gradu, i skoro su svi u funkciji. To su uglavnom danas - muzeji, galerije, vjerski objekti i kulturne institucije.

CETINJSKI MANASTIRnalazi se u neposrednoj blizini Dvorca kralja Nikole i Njegoseve Biljarde. Predstavlja najvaznije svetiliste u gradu. Sagradio ga je 1701. godine vladika Danilo Petrovic. Manastirski kompleks danas je centar crnogorske duhovnosti i kulture. Ima jednobrodnu crkvu skromnih dimenzija, posvecenu Presvetoj Bogorodici. Tu je i ikonostas iz XIX vijeka rad grckih majstora. U crkvi je civot sa mostima Sv. Petra Cetinjskog, a ispred crkve grobovi knjaza Danila i vojvode Mirka Petrovica. Sa sjeverne strane manastira je i celija Sv. Petra Cetinjskog, a juzno su dvospratni manastirski konaci. Manastirski muzej smjesten je u Njegosevom konaku, koji je po bogatstvu i raznovrsnosti eksponata svojevrsna muzeoloska institucija. U odajama muzeja se nalaze vitrine u kojima se cuvaju vrijedni i dragocjeni eksponati, od kojih su pojedini izradjeni i od plemenitih materijala.

Medju poznatijima izdavajaju se: epitarhij Save Petrovica iz XIII vijeka, kruna Stefana Decanskog iz XIV vijeka, barjak Balsica XV vijek i simboli Crnojevica takodje XV vijek. Pored crkvenih odezda gospodara crnogorske dinastije Petrovic, u muzeju se cuvaju i kolekcije predmeta sa djelima primijenjene umjetnosti od kojih su mnogi napravljeni od zlata, srebra, sa ukrasima od poludragog i dragog kamena. Medju ostalim eksponatima muzeja su i razni drveni krstovi (XVII – XVIII vijek) te zbirke rukopisnih knjiga, jevandjelja, medju kojima se izdaja Divosevo jevandjelje iz sredine XIV vijeka i primjerak prve juznoslovenske stampane cirilicne knjige - Oktoih, prvoglasnik iz 1494. godine. Takodje, u muzeju postoji i bogata zbirka ikona iz XVII i XIX vijeka.

1 коментар: