понедељак, 4. мај 2009.

TRADICIONALNA CRNOGORSKA KUHINJA





Najveći dragulj crnogorske kuhinje jesu Crnogorci. Oni su izvrsni domaćini i na njihovoj trpezi će se naći sve što se uopće može zamisliti. Najbolje što vam se u kulinarskom smislu može dogoditi je da budete gost u Crnoj Gori. To je odredište za prave hedoniste, izjelice i sladokusce, stoga isključite "kalorimetar" i uživajte. Zahvaljujući sporom prodiranju globalnih brandova, crnogorska kuhinja održala se u gotovo tradicionalnom obliku uz podrazumijevajuće kulinarske utjecaje susjednih zemalja. U Crnoj Gori se u hrani uživa polako.

Abeceda tradicionalne kuhinje

Zaželite li se tradicionalnih jela, Crna Gora će ispuniti sva vaša očekivanja. Evo što ćete naručiti, pojesti ili jednostavno morate probati:

Cicvara je jelo od mladog kravljeg sira ili kajmaka i brašna, koje miješanjem oslobađa mast. Namjeravate li se poslije toga baviti kakvim teškim fizičkim radom, cicvara će vas opskrbiti dovoljnom količinom energije.
Čorba se u Crnoj Gori priprema uglavnom uz rezance, krumpir ili povrće, a često i kuhano meso. Probajte čorbu od koprive.
Jagnjetina ispod "sača" priprema se ispod sača ili metalnog poklopca koji se prekriva žarom i pepelom. Prednost tako pripremljenog jela je ravnomjerna pečenost i zadržavanje arome jela.
Jagnjetina u mlijeku je jelo i za najsvečanije prigode. Janjeće meso se kuha u domaćem mlijeku s dodatkom začina i krumpira. Janjetina kuhana u mlijeku gubi svoj intenzivan okus pa jelo preporučujemo i svima onima koji nisu zaljubljenici u janjetinu.
Japraci ili raštan (pogledaj niže) s dodatkom junećeg mesa, riže, papra i suhog mesa.
Kačamak je kaša od pšeničnog, heljdinog, ječmenog i kukuruznog brašna, koja se jede sa sirom i kiselim mlijekom.
Njeguški pršut, kobasice i pečenica (iz okolice Cetinja) pripremljeni su od kvalitetnog mesa koje iziskuje neprestanu brigu i skrb. Suši se isključivo na bukovini po nekoliko mjeseci. Uz njeguški pršut koji nekad nije bio kuriozitet ni na europskim dvorovima, a ostao je razvikan do dan danas, jede se njeguški suhi sir i pije domaća loza. Njeguška kobasica se isto tako suši, a rezultat je izuzetan ukus kobasica.
Popara je jelo iz komada kruha s mlijekom, uljem i sirom. Vrlo ukusno i gotovo sukladno tome kalorično.
Punjene paprike, sarma, đuveč i pilav, proslavljena su jela koja uz Crnu Goru kulinarsku magiju daju i drugim balkanskim zemljama i ne traže šira objašnjenja.
Raštan, jelo iz kupusnjača, s bijelim krumpirom i začinima.

2 коментара:

  1. zanimljivo!!!! svaka cast!!! samo tako nastavi ,...mada se meni od svega najvise dopada njeguski prsut...:)))

    ОдговориИзбриши
  2. SLažem se s prethodnim čitaocem,bravo zaista,čini mi se da si ti jedina predstavila bogatu crnogorsku trpezu,ja ti najviše volim kačamak,i cicvaru.

    ОдговориИзбриши